Pratik Yemek Tarifleri: Güveçte Kremalı Mantarlı Tavuk

29 Eylül 2016 Perşembe

Güveçte Kremalı Mantarlı Tavuk

 Bu tarifi hep dışarda yemeye alışkındım aslında. Hep yapması zor ve zahmetli gelmiştir. Ama bugün canım çok çekti ve şu an bulunduğum yer ilçe olduğundan yapmaktan başka çarem kalmadı. Aslında iyi de oldu çünkü zor diyerek gözümde büyütmüşüm o kadar. Şimdi bu harika lezzetin nasıl yapıldığına geçeyim.



Malzemeler:

Harcı için;

1 paket tavuk bonfile 
1 paket mantar 
1 kutu krema 
1 tane soğan 
3 diş sarımsak 
Köri, tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber 
Zeytinyağı

Krep için;

1 tane yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt 
Bir tutam tuz
Bir tutam karbonat
Bir tutam toz şeker 

Benmari sosu için;

1 yemek kaşığı tereyağı
1.5 yemek kaşığı un 
Alabildiğince süt 

Üzeri için;

Rendelenmiş kaşar

Önce harcı hazırlamadan başladım. Çünkü tavuk ve mantarın haşlanması gerekiyor. Onlar haşlanırken de krepleri yaptım. Mantarları yıkadıktan sonra su dolu leğende beklemeye bıraktım. Üzerlerine de biraz limon suyu gezdirdim. Mantarların pişme esnasında çok kararmasını engellesin diye. Mantarlar suda beklerken tavuk göğüslerini kuşbaşı doğradım. Doğradığım tavukların hizasını bir iki parmak geçecek kadar su ekledikten sonra 10 dakika kadar haşlamaya bıraktım. Onlar haşlanırken mantarların suyunu boşaltıp doğradım. Tavukları haşlanan sudan ayrı bir kaba aldıktan sonra mantarları suya ekledim 5-7 dakikada mantarlar haşlandı. 

Bu sırada küçük küçük doğranan soğan ve sarımsakları ayrı bir tava da renkleri değişene kadar kavurdum. Baharatları kattıktan sonra haşlanan tavukları ekledim birazda tavuklarla kavurduktan sonra haşlanan mantarları da ekleyip kavurmaya devam ettim. Ateşten almaya yakınken kremayı ekledim. 2-3 dakika kadar kremayla özdeşleştikten sonra altını kapattım. Bu sırada kreplerde hazırlanıyor tabii. 



Krep nasıl mı yapılır? Tüm malzemeleri çırptıktan sonra 1 çay kaşığı kadar sıvıyağ dökülmüş krep tavasında ( teflon olmalı) şekil verilerek çok pişirmeden. bu ölçülere göre büyük olursa 4 orta boy olursa 6 tane krep çıkıyor. 

Krepler de hazırlandıktan sonra sıra geldi benmari sosumuza. Benmaride önemli olan unun topaklanmasını engellemek. Eriyen tereyağına unu azar azar ekledikten sonra sütü ekliyoruz. Krema kıvamına gelmesi yeterli. 



Benim güveçlerim elips şeklinde olduğunda tabanı için iki krep koymam gerekti. Eğer tavam büyük olsaydı bir tane yapacaktım ama krep tavam çok büyük değil. Aşamalardan çekebildiğim fotoğrafları paylaşacağım. krepleri güvecinize yerleştirdikten sonra harç, rendelenmiş kaşar ve tekrar krep ile kapattım. Krebin üzerine beşamel sos ve tekrar kaşar rendesi. 180- 200 derece fırında 15-20 dk kaşar kızarana kadar durduktan sonra güveçte kremalı mantarlı krepli tavuk hazır. Eğer çok doyurucu olmasına gerek yok derseniz üst kattaki krepleri eklemeyebilirsiniz. Şahsen bana çok geldi tamamını bitiremedim. 

Afiyetler olsun ;)  29.09.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder