Pratik Yemek Tarifleri: Fırında Maydanoz Kurutma

31 Ekim 2016 Pazartesi

Fırında Maydanoz Kurutma

Kadın milletinden korkulur diyenler olacaktır şimdi ama evet maydanozu da kuruttuk :) Hem de fırında.

Eskiden beri yapılan bir şeydir aslında kurutmak. Dayanıklılığı arttırmak, üretimi mümkün olmayan mevsimde de tüketimin devamını sağlamak gibi amaçlarla... Peki maydanozu kurutunca nereler de işimize yarıyor? Aslında ben her maydanoz kullanmam gereken alanda kurusunuda kullanıyorum.

Maydanoz alındığında demetle alınıyor ve tek sefer de o demet  tüketilemiyor. Aradan günler geçince de hemen sararıp kötü oluyor. İşte tam da bu nokta da kurutulmuş maydanoz işimize yarıyor. Hemde çok!

Maydanozların sağlarını,çürüklerini ayırdıktan sonra sirkeli suda bekletelim. Daha sonra sirkeli suyunu boşaltıp, sudan geçirelim ve suyundan kurutalım. 

Şimdi bu aşamadan sonra sizlere bir sorum olacak. Fırınınızda 3-D sıcak hava özelliği, kısacası fan özelliğiniz mevcut mu? Eğer cevabınız evet ise, fırın tepsinize veya teline yağlı fırın kağıdı yerleştirdikten sonra suları kuruyan maydanozları yağlı fırın kağıdına yerleştirin. Fırını fanlı tuşa getirelim, 80 derece yaklaşık 1 buçuk saat kadar maydanozları kurutmaya bırakalım.

Peki, cevabınız hayır ise, ne olacak? Maydanozları kurutmanız yine mümkün. Şöyle ki, sadece süre uzayacak ve çokta kullanılmayan bir odaya ihtiyacımız olacak. Bir masanın üzerine sofra bezi veya temiz kağıt serelim. Üzerine suları kurumuş maydanozları aralıklı olarak dizelim. 3-5 gün içerisinde yine kurutulmuş maydanozlarımız hazır. 

Ben ikisinide denedim. Fırında yapılan kurutma işleminin sonucunda maydanozlar daha yeşil kalıyor. Doğal şartlarda kendi kendine kuruyan maydanozlar da ise renk kaybı daha fazla oluyor ve renkleri daha açığa kaçan yeşil oluyor. 

Fırında kuruttuğum maydanozlar;


Elimle ufalttıktan sonra ise bu şekilde;


Kızartma köfte, poğaça, börek harçlarında, çorbalarda, yemekler de her alanda çok pratik bir şekilde her daim hazır maydanozlarınız hazır. 


Bakın bu da farkı; kavanozda olan fırında kuruyan maydanozlar, sofra bezinde olanlar ise doğal kuruyanlar;



Afiyetler olsun...

2 yorum:

  1. Dograyip kurutsak olurmu sürede bir fark olurmu

    YanıtlaSil
  2. Açıklama için çok teşekkür ederiz. Ben de bugün fırında deneyeceğim.

    YanıtlaSil