Pratik Yemek Tarifleri: Yoğurtan Lor Peyniri Yapımı

31 Ekim 2016 Pazartesi

Yoğurtan Lor Peyniri Yapımı

Daha önce olmamış yoğurdu değerlendirmek için bir tavsiye de bulunmuştum. O tavsiyem, olmamış yoğurttan hamur kızartması   incelemek isterseniz.

Peki, sizin olmayan yoğurdunuzun miktarı fazlaysa yada hamur kızartması olarak değerlendirmek istemiyorsanız ne yapabilirsiniz?

Yoğurt olacağını düşündüğünüz sütünüzü mayaladınız ve 3-4 saat beklediniz. Bir baktınız ki maya tutmamış.

Telaşlanmanıza veya üzülmenize gerek yok çünkü mutfakta çareler hiç bir zaman tükenmez!

Tencereye mayalamışsanız hemen ocağın üzerine alın kaynatmaya başlayın. İyice kestirmek için içine limon sıkın. Biraz da tuz atın. Süt miktarınıza göre göz kararı ayarlayabilirsiniz.

Mesela benim sütüm 2 litre kadardı. 1 limon sıktım, 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ilave ettim.

Limonunuz yoksa sirke de kullanabilirsiniz. Amaç asitliği yüksek bir şeyler ile sütün kesilmesini sağlamak. Kaynatmaya devam ederken iyice peynir altı suyunun ayrıldığını göreceksiniz. Peynir altı suyu yanin sarı suyu süzün. Eğer gözenekleri ince süzgeciniz varsa suyunu iyice sıkmak için kullanabilirsiniz. Yoksa yoğurt torbası, tülbent gibi bir şeyler de kullanabilirsiniz, temiz olmak kaydıyla.


Kaşığın tersiyle basa basa suyunu çıkaralım. Ağırlık koyabilirsiniz. Amacımız suyunu çıkarmak.




İşte peynirimiz hazır. Buzdolabında dinlendirdikten sonra kullanabilirsiniz. Eğer yakın zaanda kullanmayacaksanız -18 dereceye de kaldırabilirsiniz.

Unutmadan, çıkan sarı suyu yani peynir altı suyunu da gözleme yaparken hamurda kullanabilirsiniz. İnanın çok lezzetli oluyor. Normal su ile yapılan hamurdan kat be kat lezzetli oluyor.

Afiyetler olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder