Pratik Yemek Tarifleri: Tencerede Yumuşak Kuru Fasulye Nasıl Yapılır

11 Aralık 2016 Pazar

Tencerede Yumuşak Kuru Fasulye Nasıl Yapılır

Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir kuru fasulye yemeği. Eğer püf noktalara dikkat edilirse bir o kadar da lezzetli ve pratiktir.

Paylaşacağım tüm püf noktaları uyguladığınız takdirde hiç bir sorun yaşamayacağınızın garantisini verebilirim.

Daha önce düdüklü de kuru fasulye yapımından bahsetmiştim. Düdüklü de yapmak istemezseniz veya düdüklünüz yoksa tencerede de aynı yumuşaklığı elde edebilirsiniz.

Aslında bir gece önceden ıslatırsanız birazdan anlatacağım haşlama aşamalarını hızlı geçmiş olursunuz.
Ama diyelim ki bir gece önceden karar vermediniz. 4-5 saatiniz var. Bu durum da yumuşak kuru fasulye nasıl yapılır? Kuru fasulye akşamdan ıslatmadan pişirmek nasıl olur? Fasulyenin gazı nasıl alınır?

Öncelikle kuru fasulyeler ayıklanır. Çürük veya kırık tanelerinden ayıkladıktan sonra kuru fasulyeler suda ıslanmaya bırakılır. 3-4 saat ıslandıktan sonra süzülen fasulyeler haşlamaya hazırdır.

Haşlama işleminde suyu fazla ekleyip yarım saat sonra ocağın altını kapatmaya uğrarsanız fasulyelerin bir kısmı haşlanırken bir kısmı daha az haşlanmış olur. Bu yüzden fasulyelerin üzeri geçene kadar içme suyu eklenir. Fasulyeler haşlanırken, suyun üzerine çıkanlar olacaktır. Onlarında suyun altına girmesini istediğimiz için soğuk su ilavesi yapmamız gerekir. Böylelikle şoklanan fasulyeler suyun altına inecektir. Amacımız her fasulye için eşit haşlama sağlamak. Tüm fasulyeler suyun altına inene kadar azar azar su ekleyerek haşlama işlemi tamamlanır. Ben 4-5 defa su ekledim. Biraz uğraştırıcı gibi dursa da bunun avantajını yerken hissedeceksiniz. Her bir fasulye tanesi eşit yumuşaklıkta olacak.

Benim fasulyeler 30-40 dakika kadar haşladıktan sonra güzelce yumuşadı. Bu her fasulyenin cinsine göre değişmektedir. 40 dakika sonunda bayağı pişmiş kıvamdaydı.

Haşlama işlemi bittikten sonra fasulyeler sıcak suda kalmaya devam ederse pişmeye devam edecektir. O yüzden bu sıcak sudan fasulyeler alınır. Fasulyeler süzüldükten sonra süzgeçte de bırakılmaz. Süzgeçte bırakıp beklettiğiniz halde de fasulyelerin kabuklarının soyulduğunu görecekseniz. Bunu istemediğimiz için sıcak sudan süzülüp soğuk suyla yıkanan süzülen fasulyeler soğuk suyun içerisinde bekletilir.

Bu işlemler sayesinde istenmeyen durumlara sebebiyet veren fasulyenin gazı da uzaklaştırılmış olur.

Fasulye yemeğini etli yapmayı tercih ediyorsanız, fasulyeler katılmadan önce et ve soğan kavrulur. Kuru fasulye yemeğinin çok sulu olması tercih edilmez. Bu yüzden etli hazırlanan kısım sos kıvamına geldikten sonra fasulye, domates eklenerek pişirilmeye bırakılır.

Domates ilavesinden sonra çok karıştırılmaz. Tencere hafifçe sallanarak karışımı sağlanır.
Kısık ateşte az su ile pişmeye bırakılır.
Suyunu az ilave etmeniz çok önemli püf noktalarından birisidir. Unutmayın, çorba gibi sulu bir kuru fasulye elde etmek istemiyoruz.

Bu güzel detaylardan sonra gelelim kuru fasulye etli yapımı anlatımına ve malzemelere;

Malzemeler:

İsteğe göre dana/kuzu eti ( ben dana eti kullandım)
1 su bardağı kuru fasulye
1 tane soğan
2 diş sarımsak
1 tane domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Zeytin yağı
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber

Yemeğin suyu az gelirse eklemek için; sıcak su

Yapılışı:

Tencerenin altı açılır ve ısınması sağlanır. Yarım çay bardağı kadar zeytin yağı eklenir. Aslında ben çok yağlı yemek sevmiyorum ama kuru fasulye yemeği az yağlı yapıldığında da yavan oluyor.

Yağ biraz kızdıktan sonra kanı süzülen etler eklenir.
Rengi değişen etler suyunu salıp çeker. 2 dakika kadar da etler kızardıktan sonra tereyağı eklenir.
Tereyağ eriyince küçük küp küp doğranan soğan ve sarımsaklar eklenir.
Soğanların kokusu çıkana kadar kavrulur.
Domates ve biber salçası eklenir. 2-3 dakika da salça ile kavurduktan sonra karabiber eklenir.
6 su bardağı sıcak su eklenir fasulye eklenmeden önce su ile etin özdeşleşmesi sağlanır.

3-4 saat suda bekletilen fasulyeler haşlanır. Haşlanan fasulyeler soğuk sudan geçirilir ve soğuk suda bekletilir.

Su ve et yoğunlaşınca fasulyeler süzülür ve eklenir.
Fasulyeler ekledikten sonra karıştırmamaya özen gösterin. Etin altta kalmasını istiyoruz.
Kabuğu soyulan, küp doğranan domatesler fasulyelerin üzerine eklenir. Yine karıştırılmaz.
Etlerin sertleşmesini istemediğimiz için tuz eklememiştik. Domatesleri de ekledikten sonra tuz eklemesi yapılır.

Kaşıkla karıştırmak yerine, tencerenin yanlarından tutarak hafifçe sallama yöntemini kullanmanızı tavsiye ederim.

Az su ile yavaş yavaş pişmesine özen gösterdiğimiz tencerede yumuşak kuru fasülye tarifimiz hazır.

Sizi bilmem ama benim aklıma kuru fasulye deyince turşu, kuru fasulye pilav, pastırmalı kuru fasulye ve yoğurt geliyor.

Kuru fasulye ne ile gider, kuru fasulyeyi nasıl servis edebilirim gibi soruların cevabı niteliğinde;



                    Afiyetler olsun...

Detaylı fotoğraflar ve videolu anlatım için kanalım;





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder