Pratik Yemek Tarifleri: Yeşil Mercimek Yemeği

24 Aralık 2016 Cumartesi

Yeşil Mercimek Yemeği

Yeşil mercimek yüksek protein içerdiği için neyde kullanırsam kullanayım sanki et kullanmışım gibi hissettiriyor.
Üniversite döneminde sporla ilgilenen yakın bir arkadaşım et yiyemediği günler de yeşil mercimek yemem lazım derdi. Belki de o yüzden böyle hissediyorum. Yeşil mercimekle ne yapabiliriz diye dakikalarca araştırıp denemeler yapardık.
Yeşil mercimek çorbası, yeşil mercimek yemeği, yeşil mercimekli bulgur pilavı derken en sonunda yeşil mercimekleri haşlayıp, buzdolabına stoklamaya başlamıştık.
Şehriye çorbası yapsak dahi, buzdolabında sakladığımız yeşil mercimekleri çıkarıp, çorbaya ilave ediyorduk.
Burdan selam olsun kendisine. Yine bir mercimek yemeği yaparken aklıma geldi.

Yeşil mercimek yapılışını anlatmadan önce yeşil mercimek nasıl haşlanır ondan bahsetmekte fayda var.
Nasıl ki zeytinyağlı kuru barbunya yapmadan önce barbunyaları siyah sularından kurtarıyorsak, yeşil mercimeklerin siyah suyundan da kurtulmamız gerekir.

Malzemeler


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası (obsiyonel)
  • Karabiber, pul biber, tuz
  • Zeytin yağı

Yapılışı

Öncelikle yeşil mercimekler haşlanır.
3-4 su bardağı kadar eklenen tencerede 1 su bardağı yeşil mercimek eklenir, 10 dakika haşlanır, siyah suyunun çıkması sağlanır. Yeşil mercimekler siyah suyundan süzülür.

Küçük küp doğranan sarımsak ve soğan zeytinyağında kokusu çıkana dek kavrulur. 
Küçük küp doğranan biber eklenir. Baharatlar eklenir.2-3 dakika kavurduktan sonra salçalar ve doğranmış domates eklenir. 
3.5 su bardağı sıcak su eklenir. Kapağı kapatılıp, pişmeye bırakılır.
Mercimekler yumuşayana dek pişirilir.

Afiyetler olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder