Pratik Yemek Tarifleri: Ispanaklı Kek

21 Kasım 2016 Pazartesi

Ispanaklı Kek

Ispanağı yemek dışında kullanmayı çok seviyorum. Çok güzel renk katıyor ve lezzeti de çok beğeni topluyor.

Daha önce ıspanaklı kurabiye ve ıspanak yemeği tariflerinden de bahsetmiştim. Yazları özlediğim nadir tatlardan olan ıspanaktan neler neler yapılıyor, kış bitmeden hepsine değineceğim.

Ispanaklı kek ve ıspanaklı pastanın görüntüsü antep fıstığı ile nerdeyse aynı. Görenlerin antep fıstığı sanmaları da kaçınılmaz. Bu da ev sahibinin hoşuna giden bir durum oluyor tabi :)

Kelepçeli kalıp kullanmak istemiyorsanız veya yoksa bu tarif tam sizlik. Yuvarlak borcam tencere de yaptım. Dilerseniz kelepçeli kalıpta da yapabilirsiniz. 
Resimlerden de anlarsınız büyük boy kelepçeli kalıplara bu tarif fazla gelir.

Davetlerinizde doğum günü kutlamalarınızda, hazır pastane pastalarını aratmayacak bir tarif, deneyenlerden tam not alacak ıspanaklı kremalı kek tarifine geçelim,

Malzemeler:

2 yumurta 
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1.5 su bardağı un 
250-300 gram ıspanak(Haşlanıp rondodan geçecek)
Yarım çay bardağı öğütülmüş ceviz

Kreması için:

1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
1.5 yemek kaşığı dolusu un
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya 
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Yumurta ve şeker köpürene, kremamsı kıvama gelene kadar çırpılır. 
Sıvı yağ, vanilya, un, kabartma tozu eklenir, çırpılır.
Çok fazla olmayacak,iyice renginden arınmayacak kadar ıspanak haşlanır.
Süzülüp, rondodan geçirilir. Öğütülmüş ceviz ve ıspanak eklenir.
Karıştırılarak yağlanmış unlanmış kaba yayılır.
180 derece de kontrollü olarak pişirilir. Kürdan testiyle pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. 
Kürdanı veya meyve bıçağını kekin ortasında bir yere batırıp çıkarttığınızda üzerinde hamur parçaları kalıyorsa, daha zaman var demektir.
30-35 dakika da pişti benim kekim.
Kremayı kek fırındayken hazırlamayı tercih ediyorum. Keki fırına vermeden hazırladığımızda çok bekliyor ve lapalaşıyor.

Bu krema tarifi çok güzel, her tarifiniz de kullanabilirsiniz. Bu miktarı bu keke tam geliyor.
Krema da yumurta kullanmayı da sevmiyorum. Dilerseniz, seviyorsanız bir tane yumurta sarısı ekleyebilirsiniz.

Süt, şeker, nişasta, un karıştırılarak pişirilir. Kıvam almaya başlayınca vanilya eklenir. Ocaktan alınınca tereyağ eklenir, karıştırılarak eritilir. 

Ilıyan kek kalıptan çıkarılır, ortadan ikiye bıçak veya tel yardımıyla kesilir. Ortasına kremanın yarısı yayılır. Kekte krema da ılık olmalı. Çok sıcak olmamalıdır.

Üst katı keke kapatıldıktan sonra tekrar krema yayılır. 

Dilediğinizce süsleyebilirsiniz. Ispanaklı kek videosu ve detaylı fotoğraflar için kanalıma beklerim.




Afiyetler olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder